rebeccamellberg.blogg.se

2013-09-25
17:08:27

25 September
Både mycket och lite har hänt sedan sist. Har varit i Basel, Schweiz över dagen. Vi kan nämligen ta oss dit med våra resekort, grymt. Det tar endast 1 timme med tåg till Basel så jag misstänker att vi kanske gör en resa hit igen om inget bättre helgnöje presenterar sig. Basel är i vilket fall väldigt vackert men som väntat väldigt dyrt. Det är så stor skillnad på priser endast 50 min bort, underligt. Allt som allt blev det mest sightseeing och lite picknick vid floden. Det var hur varmt som helst så det var t-shirt och solbrillor som gällde. Hade varit skönt att ta en liten simtur och vi såg faktiskt några som gjorde det men det är så sjukt strömt att man bara kan simma åt ena hållet, sen får man gå upp och gå tillbaka haha. Det var en bra dag helt enkelt. 
 
Här längs floden var det mycket folk som satt och njöt av sommarvärmen 
 
På söndagen blev det ännu mer skoj då dagen bjöd på Europapark! En av europas största nöjesparker. Här hade man inte tråkigt. Det var som Liseberg gånger 10! Hur många berg- och dalbanor som helst, mådde sådär när vi åkte hem 10 timmar senare. Jag tror de flesta från klassen var här men man hade svårt att hålla ihop alla och sen var parken så stor att man som inte träffade på varandra.
 
Mycket roligt! Bra väder hade vi också!
 
Tur att man inte hade vit tröja i alla fall!
 
 Kul helg med trevliga människor skulle vi kunna sammanfatta det med. Nu är vi tillbaka i verkligeheten och skolan. Har bara lektion mån-tor denna vecka och nästa vecka har vi ledigt så det blir en liten semester nu. Har inte riktigt bestämt vad man ska hitta på men något kanske det blir, om inte annat borde man utnyttja fritiden till frenetiskt pluggande. Oktoberfest är i full gång men osäker på hur sugen jag är att åka egentligen, vi får se. Dessutom är det nu på måndag som man måste flytta ut och så vidare och det känns lite segt. Drygt att packa ner allt igen nu när mna kommit till rätta med allt, lär ju inte ens få ner det i resväskan igen... 
 
Annars ser livet ganska lika ut från dag till dag, igår var jag dock på en picknick/balkonghäng med diverse kända och okända ansikten. Upptäckte en Badisk (Baden-Würtemberg, ni vet) delikatess i form av någon slags vin-lemonad. Kan inte riktigt beskriva detta men gott var det. 
 
Det glada gänget :D
 
Nu ska jag gå ut i solen och försöka plugga lite. Ikväll blir det Happy Hour med Tilda och Lisa, ska bli kul. Har förresten haft väldigt bra väder den här veckan. Trodde nästan att jag var tillbaka i Sverige en stund med allt regn och kallt men nu är värmen tillbaka äntligen. Kan inte förstå hur det redan gått ungefär en månad sen jag kom hit. Värst vad tiden går snabbt. 
 
Tills vidare!

2013-09-19
16:51:58

19 September
Är tillbaka i Freiburg efter en kort vistelse i Heidelberg. Som vanligt levererar Heidelberg och lämnar ingen besviken. Träffade både gamla och nya vänner. Alltid roligt att komma tillbaka till den staden, känns alltid som att komma hem när man kliver av där på tågstationen. På tal om hem, couchsurfade som sagt för första gången vilket visade sig vara en häftig upplevelse. Bodde hos Adi, den snällaste människan jag någonsin har träffat. Vi sågs inte så mycket eftersom han jobbade på dagarna och jag var borta på kvällarna. Så alltså i vanlig ordning blev det några barrundor och självklart det välkända måndagsnöjet: pubquiz samt ett besök på ökända Shooter stars! 
 
Marlon and Lorena vann den mycket eftertraktade "The Heinikenbucket"!
 
Proust! Ny bekantskap, Sasha, Kata, Mike och Elias! 
 
Förutom allt detta ska ni nu även få ta del av en mycket välbevarad hemligehet kallas Hakims. Hakims är i princip en "restaurang" bestående av en trailer, ett stort tält och massa omatchande möbler som ligger långt ut från HD:s stadskärna. Här kan man mot all förmodan få de bästa revbensspjällen som finns. 
 
Hakims, serverar Heidelbergs bästa ribs!
 
Fantastiskt!
 
Måste tyvärr meddela att jag har blivit förkyld, rejält. Sitter och snorar framför datorn och drar ut på det oundvikliga plugget som hägrar. Efter att ha varit borta i tre dagar är det förvånansvärt mycket att ta igen. Är inne på Fonetik just nu, inte så jättekul om jag ska vara ärlig. Får se hur detta går! 
 
Tills vidare!
 
 

2013-09-16
13:26:13

16 September
Har haft en mycket trevlig helg och hoppas att ni också haft det. Inledde med Weinfest (direkt översatt betyder det faktiskt vinfest) på fredagen med Marie och en hel del andra internationella studenter. Det var mycket vin såklart, musik, grillad mat (mums!) och härlig stämning. Det var utomhus så det var tur att det var varmt och bra väder. 
 
Conor och Ella i mitten 
 
Will och Tamara
 
På lördagen var det allmänt häng på Händelstrasse (där jag bor) med brunch och volleyboll. På kvällen drog de flesta ut men jag var så trött så jag åkte till mina svenska vänner och satt på deras balkong i någon timme innan jag lessnade och åkte hem. Träffade på Anne (min tyska rumskompis) på vägen hem, hon hade varit på någon konsert med ett kanadensiskt band. Lyssnade lite på dem sen när vi kom hem och dom var riktigt bra faktiskt. Ska ta reda på namnet så ni kan få avgöra själva!
 
Då förflyttar vi oss till nutid och just nu befinner jag mig i Aditya Aryas lägenhet i Heidelberg. That's right kids, nu kan man stryka couchsurfing från listan man borde testa innan man blir för gammal. Var lite orolig innan jag åkte hit och tänkte på alla, låt oss säga opassande, inviter och mail jag hade fått men Adi är riktigt trevlig. Han har en sjukt snygg lägenhet mitt i Altstadt (tänk storgatan i Sundsvall). Eftersom han jobbar från tidig morgon till sen kväll har jag hela lägenheten för mig själv och han var noga med att det bara var att äta det som fanns, har till och med fått min egen nyckel så att jag kan komma och gå som jag vill! Håller på och funderar på om jag ska baka någonting eller köpa något som tack för att jag får bo här. 
 
Här sover jag de kommande två nätterna
 
Det syns inte, men har precis tagit för mig av flingor och mjölk. Stört mjukt täcke är det också. 
 
Igår anlände jag till HD vid 17.30 tiden och efter att ha varit här i lägenheten och så vidare gick jag till Mohammeds nya lägenhet där Elias skulle sova igår. Det var kul att träffa Elias, Nour, Farid, Mohammed och Kata igen. Vi tänkte gå till ett ställe som heter Garten (betyder trädgård och det beskriver ganska bra vad det är) men det var stängt så det blev något som låg vid tågstationen istället, kom inte ihåg vad det hette. Idag blir det ribs på Elias hemliga ribs-ställe och tydligen ska ligga ganska långt ut i ödemarken och sen är det pubquiz i vanlig ordning. En annan rolig grej som hände igår var att jag fick åka gratis taxi hem. För er som inte vet är det ca 4 km från tågstationen (där vi var) till den här lägenheten och söndagar är tyskarnas vilodag, d.v.s. inga butiker är öppna (nej inte matbutiker heller) och bussar och spårvagnar är mycket begränsade. Hade därför måsta väntat 40 min på nästa spårvagn när en kille frågade om vi inte kunde dela en taxi eftersom han också stod och väntade. Det slutade med att jag fick åka hela vägen till mig och trots att jag insisterde så blev denna taxifärd gratis. 
 
Nu ska jag försöka plugga lite tyska så får vi se vad dagen bjuder på. Ha det så bra. 
 
Tills vidare!
 
 
 

2013-09-12
16:40:05

12 September
Så på begäran kommer här en närmare specifiering av den välkönda tyska delikatessen Flammkuchen. Det närmsta man kommer till en förklaring är att jämföra det med en pizza utan tomatsås. Det är som en brödbotten som man sedan väljer topping på, exempelvis: ost, skinka, jalapeno o.s.v. Mycket gott!
 
Ungefär som en Pizza utan tomatsås!
 
De senaste dagarna har sett ganska mycket likadana ut. Jag går till skolan där jag antingen har en eller två lektioner per dag. Vi äter på Mensa (studentcafeterian) nästan varje dag eftersom det är sjukt billigt, en hel lunch för 3 euro=27 kr, och då pratar vi stora portioner riktig mat, en sallad och dricka. Återkommer med bilder på detta studenternas underverk. Har varit och simmat faktiskt med några i klassen. Tydligen är de flesta väldigt sportiga så känner pressen nu haha! Det var skönt att röra på sig och självklart kom Elina (finsk tjej som bor ovanför oss) ner och bakade kladdkaka bara för att balansera upp det hela.
 
50 m bassäng inomhus! (Googlebild eftersom jag inte har nån egen bild men det blir så tråkigt med bara text)
 
 
Så till lite roliga nyheter! Jag har hittat boende för oktober-november. de sista två veckorna är inget problem enligt min "boendevägledare". Fick mycket beröm eftersom jag lyckats hitta boende helt själv (till skillnad från alla andra i klassen, var tydligen den enda som lyckats). Boendet som jag har hittat är ett rum i en lägenhet som ligger acceptabelt nära stan, nära till StuSie (det största studentboendet där många från klassen bor och som har en bar som är känd över hela Freiburg, inte för att jag kommer hänga där hehe). Jag kommer bo med två stycken tyskar, en kille och en tjej. Har varit och fikat med tjejen som heter Ronja, och hon är mycket trevlig, skulle gissa på mellan 25-27 år.
 
Fick ett mail idag om jag blivit kallad till intervju i Lofsdalen den 19/9 vilket är superkul men också lite ironiskt. Jag frågade om jag kunde göra det via Skype så får se vad som händer. Skulle vara skönt att ha jobb när man kommer hem, även om jag hellre skulle vilja ha jobb här och fortsätta öva på tyskan. har bestämt mig för att göra Testdaf i November. Testdaf är som det tyska språkprovet man måste klara för att vara universitetsberättigad här i Tyskland. Tycker faktiskt att det går framåt med tyskan. Ska anmäla mig till ett Tandem-Programm som universitetet erbjuder och som innebär att man träffar en tysk student som vill lära sig (i mitt fall) Svenska och så hjälps man åt att lära varandra sina språk. Dessutom har jag min trogna privatlärare/roomie Nils som har tagit på sig ansvaret att vi bara ska prata tyska, vilket är bra. Så här hemma blir det mest tyska som talas, även med min norska rumskamrat.
 
Nu funderar jag på att dra och testa nåt av gymmen innan middagen som brukar bli lite senare här än hemma. Ikväll funderar vi på att gå ut och ta en öl eller liknande i och med att vi är lediga imorgon. Får se hur det blir med det, känner mig faktiskt inspirerad att plugga tyska ha! Dessutom har jag inte sett Criminal Minds på jättelänge, vi får se vilken sida av mig som vinner :)
 
Tills vidare!

2013-09-08
22:24:44

8 September
Har varit med om en del sedan jag skrev senast, inget sensationellt kanske men sådant man kan betrakta som trevligheter i allmänhet. Har det bra här i Freiburg, mycket fin stad med trevliga människor. För er som är intresserade kommer här en liten summering av vad som har hänt sedan senast.
 
I torsdags var jag då som vanligt i skolan och lärde mig en massa tyska. Jag åkte hem direkt efter skolan där min Marie (norska rumskompisen) och en tjej från Finland, Elina (inte min rumskompis), var i full gång med att baka kakor. Tydligen hade de blivit inbjudna till en fest hos någon från deras språkklass och uppenbarligen tackar man inte nej till en fest med massa icke-svenskar! Vi åkte på kvällen hem till en amerikan som hette Will tror jag, och där blev vi ändå 25 stycken. Sedan drog vi ner till floden och gjorde upp en eld och drack vin/öl. Kom hem ganska sent så var lite trött på fredagen.
 
Fredagen bjöd på en vandring i Schwarzwald med hela klassen. Det var ca 32 grader varmt och ett tag trodde jag att jag skulle kvävas av extrem fysisk ansträngning kombinerat med sol. Det tog ca en timme av maniskt gående i ständig uppförsbacke innan vi nådde vår slutstation, en biergarten. Där stod det flammkucken på menyn och som väntat smakade det riktigt bra. Drog hem direkt efter och jag och Anne som jag bor med gick bort till en liten park i närheten där vi låg på en filt i gräset och läste. På kvällen blev det en mysig familjemiddag när Nils kom hem och Marie som inte hade setts till på hela dagen, kom hem med två kompisar från Usa och Kanada. På kvällen skulle klassen gå ut men eftersom dessa människor träffades i ett av de andra studenthemmen och jag inte pallade dra dit drog jag ut med Anne och hennes kompisar istället. Vi satt på Augustinerplatz och senare gick vi vidare till en annan bar. Vid halv tolv slöt jag upp med mina svenska vänner på Shooters (inte min idé, blev själv förvånad att höra att dom var där haha) och sedan blev det lite efterhäng på StuSie (studenthemmet).
 
På vandring i Schwarzwald
 
 Igår var jag med Tilda, Lisa och Sara på en marknad här i stan, mycket mysigt. Köpte ingenting egentligen men det var kul att bara titta på alla människor och alla saker. Efter det blev det lite välbehövlig thaimat. Åkte hem vid femtiden och vilade inför kvällens utgång. Träffade på Marie och Elina som skulle laga mat med några från sin klass på StuSie och jag blev än en gång inbjuden till en internationell afton. Det blev en mycket rolig kväll, det var jag, Marie, Elina, Connor och Matt och lustigt nog så träffade vi på några i klassen som satt på balkongen som hör till varje våning på  studenthemmet. På senkvällen blev det utgång till en klubb som dagen till ära hade 90-tals tema, kul!
 
Marknad på Munsterplatz
 
 
Efter helgen var jag hyfsat trött när jag vaknade imorse och jag spenderade hela förmiddagen med att öva tyska med min privatlärare/rumskamrat Nils. Lite ostadigt väder idag men jag Nils, Marie och Elina körde lite volleyboll vilket absolut inte är min sport men roligt ändå. Det blev gemensam middag här i lägenheten med Marie, Nils, Elina, Matt, Connor och två andra tjejer som jag ej träffat förut. Vi gjorde jättegod pasta/kyckling sallad och körde den där leken när man har en lapp i pannan med ett namn på en kändis och så ska man genom frågor komma fram till vem man är.
 
Nu blir det ett Criminal Minds avsnitt och sedan lite välbehövd sömn innan skolan imorgon, tagga!! Känns helt overkligt att jag redan varit här i en vecka, tiden går så snabbt!

Godnatt!
 

2013-09-04
23:28:35

4 September
Det blir så intensiva dagar när man bor såhär och lever i en stad där man inte känner någon. Igår i alla fall så var jag i skolan och efter det gick några av oss från klassen och drack milkshakes på ett ställe nära skolan, mycket trevligt. På kvällen så bakade jag, Nils, Anne och Marie Pizza (Nils stod för bakandet) och åt middag tillsammans. Alla de som jag bor med är så trevliga och snälla att det känns jobbigt att veta att man måste flytta inom en månad.
 
Idag var jag åter i skolan kl 9.00 och hade lektioner till kl 15.00. Vi åt lunch på Mensa idag (studentmatsalen där man kan äta lunch för 40 kr!). VI har fixat student-id:n och kan nu få rabatt lite varstans. Som idag t.ex. var vi på Kastanie Biergarten där man som student köper två öl (0.5 l) till priset av en vilket blir ungefär 30 kr för 1 l öl! Mycket trevligt var det! Har pratat med så många från klassen idag och man kan omöjligt komma ihåg allas namn men det kommer att bli lättare efter ett tag när man inte behöver fråga om namn o.s.v hela tiden.
 
Nu ska jag gå och lägga mig och peppa inför ny skoldag imorgon. Är inte van vid att behöva passa tider på morgonen men det ska tydligen vara hälsosamt att inte sova till 12 varje dag.
 
Godnatt!

2013-09-02
23:06:04

2 September
Dagen började klockan 4.15 imorse då jag steg upp och gjorde mig iordning för att påbörja ännu en spännande Tysklandsresa. Jag flög ner till Arlanda vilket var ett mycket bra val av mig, väldigt bekvämt. Det var sagt att vi skulle ses från och med kl 14.00 idag så jag tänkte att de flesta kommer nog inte komma förrens på kvällen men där fick jag så jag teg! Jag anlände kl 15.00 till Freiburg vilket då medförde att jag inte fick välja boende och hamnade förvisso i ett studetnrum men med ett kontrakt på endast en månad. Jag har nu med andra ord 30 dagar på mig att hitta nytt boende!
 
Har inte träffat så många från klassen men de jag har träffat har verkat schyssta. Åt middag idag med tre av dom, Anna, Viktoria och en kille som jag helt ärligt inte minns namnet på. Hade det riktigt trevligt. Senare när dessa tre som alla bor i närheten av varandra skulle gå och handla mötte jag upp en norsk tjej från mitt boende och vi gick och tog en öl innan vi begav oss hemmåt. 
 
Imorgon är första skoldagen. Börjar kl 9 och slutar sista lektionen kl 16. Lär bli en lång dag, lite ovant kanske. Funderar på att gå med i ett gym, måste bara hitta ett som inte kostar så fruktansvärt mycket! Skulle verkligen behöva börja träna. Kanske om jag går till skolan varje dag så får man iaf lite motion. I början ska jag iaf försöka mig på lite löpning. 
 
Boendet där jag bor består av ett avlångt rum som är kök/allrum och sedan 6 st sovrum samt en dusch och en toalett. Hittills har jag träffat den norska tjejen Marie, Nils och Anna som båda kommer från Tyskland. De verkar väldigt trevliga allihopa. Själva boendet är väl helt okej, inte det fräschaste men absolut inte obeboligt. Har en liten gräsplätt samt en fotbollsplan på baksidan. 
 
Detta är då alltså boendet från framsidan, jag bor på bottenvåningen med utsikt mot bakgården
 
 
Nu blir det ett avsnitt av Criminal Minds sedan sängen! Har laddat ner ända tills sjätte säsongen så nu är det bara att grotta ner sig i seriemördare och psykopater.
 
Godnatt

2013-09-01
20:39:28

1 September
Idag är sista dagen i Sundsvall på ett tag. Det känns både spännande och lite vemodigt, kommer sakna tryggheten. Imorgon bär det av mot Freiburg och nya äventyr. Har spenderat dagen med att packa den enorma resväskan som kommer bli mitt enda ressällskap denna gång, igen. Jag kommer antagligen ha med mig alldeles för mycket kläder och andra onödiga prylar men det känns på något sätt skönt att i alla fall ha sina gamla vanliga saker när allt annat är nytt.
 
Blev bjuden på Allstar idag tillsammans med Johanna, Pappa, Katarina och Fanny. Mycket gott men en aning komiskt med tanke på att jag och Andrea var och åt på O'Learys i fredagskväll. Samma mat, olika restauranger. Ska lyxa nu sista kvällen och sova på soffan hemma hos pappa eftersom flyget från Midlanda går så pass tidigt imorgon bitti. Skönt att slippa tåg i alla fall! Har dessutom denna resa till ära äntligen tagit och skaffat Spotify, premium dessutom, så nu ska det lyssnas på musik hela vägen ner.
 
Jag tänker på förra hösten när jag reste till de södra delarna av underbara Tyskland för första gången. Det kommer kännas underligt att endast passera Heidelberg med tåget istället för att kliva av. Men det känns på något sätt ändå skönt att veta att man har "hemstaden" endast två timmar bort.
 
"Hemstaden" i all sin prakt. Det är någonting speciellt med den första.
 
Nu blir det att inta soffläge och vänta på att få kliva upp alldeles för tidigt imorgon! Jag har för mig att det går någon Wallander-film såhär kl 21.00 på en Söndag. Vissa saker förändras aldrig.
Hoppas att jag kommer ha tillgång till internet i mitt nya hem, var det nu blir, så att jag kan uppdatera om spännande och inte så spännande händelser som inträffar i Freiburg!
 
Godnatt