rebeccamellberg.blogg.se

2013-10-22
23:05:55

22 Oktober
Tisadgkväll klockan 22:59, ca 57 timmar kvar att lära in tysk grammatik. För tillfället känns det som en övermäktig uppgift. Har inte gjort annat idag än att plugga på om olika ändelser på artiklar, pronomen, adjektiv och substantiv. Det är många regler och mycket undantag! Det svåraste är att hitta något system i att komma ihåg allt man läser, jag menar, jag skulle kunna läsa alla paragrafer i grammatikboken 15 gånger men jag kommer inte komma ihåg mer än 10 %. Förutom detta har jag härmed hängivit mig till det tyska språket till 100 %, jag lyssnar på SR:s tyska nyhetspodcaster, läser Anne Franks Dagbok på tyska samt ser på (amerikanska) serier översatta till tyska. Ja jag vet vad ni tänker, hur kan jag se på How I met your mother dubbat till tyska?!? Det ska jag säga er, jag gratulerar den som hittar en tysk serie som går att streama på nätet och som inte får en att vilja kasta datorn genom fönstret. Ja det är sant, man ser hellre dubbat än tysk 90-tals tv. 
 
 Tentapluggar för fulla muggar
 
Så till lite glada nyheter, senaste tentan visade sig vara en framgång. Ett stabilt G! Var så lättad över att se det resultatet, kände verkligen inte för en omtenta på Fonetiken. Nu är alltså de första 1.5 poängen av kursen avklarade, känns skönt. 
 
Ser fram emot helg och finbesök från Sverige, ska ladda med flingor och joghurt. I övrigt är det inte mycket som händer för tillfället. Ska träffa min tandempartner Derin för andra gången imorgon, kul att ha lite tyskar i sitt liv. Måste dessutom åka och registrera min address på vad-det-nu-hette eftersom man stannar mer än 3 månader. 
 
Nu måste denna flitiga student plugga vidare.
Godnatt! (Till alla er som har tid att sova)

2013-10-16
22:36:40

16 Oktober
Grammatik. Det ska tydligen finnas ett system som går att lära sig men jag har inte hittat det ännu... Vill gråta över allt detta plugg. Känner mig trött, måste dessutom lära mig en hel del mer tyska. Mina dagar går ut på att ta mig till skolan, lyssna på föreläsning, åka hem, äta middag, plugga, sova. Börjar verkligen känna av hur det är att plugga på universitetet! Men det är kul också, det får man inte glömma, man får hålla fast vid de små glädjestunderna som uppenbarar sig emmellanåt. 
 
Känner panik blandat med ångest
 
Nu blir det övningar med Haben och Sein, vilken man ska använda i perfekt particip och varför. 
 
Godnatt!

2013-10-13
21:24:34

13 Oktober
Idag har varit den minst produktiva dagen jag haft så länge jag levt. Igår var det klassfest hemma hos en klasskompis som bor i något slags slottliknande drömhus. Egen bar, jag säger bara det. I vilket fall så var det mycket trevligt och runt hälften av klassen var där. När det sedan blev dags att gå hem var klockan 8. På morgonen. Stannade till vid gyllene måsen på vägen hem och gick och la mig kl 10 imorse. På grund av detta vaknade jag kl 16, duschade, åt lite frukost och sedan dess har jag legat helt apatisk i  min säng och kollat på serier. Det var länge sedan jag var såhär sjukt trött!
 
Så till den intressanta delen, hur det gick på tentan. Om jag ska vara helt ärlig tror jag inte att jag bör förvänta mig någon karriär inom fonetik men förhoppningsvis klarade jag gränsen för vad som är godkänt, orkar inte med omtenta. Det börjar även bli hög tid att skicka in anmälningarna till nästa termin. Även om jag bestämt mig för att ansöka om att stanna här så har jag inte skickat in ännu. Vill verkligen vara säker på att jag har en backup plan om jag inte kommer in på B-kursen här i Freiburg. 
 
Imorgon är det tillbaka till skolan och verkligheten. Börjar med Grammatik del 2 nästa vecka, ser inte jättemycket fram emot om jag ska vara ärlig. Funderar på om jag ska gå och lägga mig igen och hoppas på en bättre morgondag. Börjar kl 13 imorgon så det känns skönt. Imorgon ska jag dessutom träffa min tandempartner för första gången, spännande men också lite nervöst av någon anledning. Tror det är bra för mig att få öva lite tyska muntligt.
 
Det var allt för nu. Godnatt!

2013-10-09
23:30:00

9 Oktober
Det är motsägelsefullt hur jag nu kommer skriva ett inlägg om hur stressad jag är och hur mycket jag måste plugga och lära mig medan jag i själva verket sitter och skriver detta. På svenska dessutom! Kanske borde starta en blogg på tyska... 
 
I vilket fall är det tenta nu på fredag i  [foˈneːtɪk]. Jag. Hatar. Fonetik. Så sjukt mycket! Varför måste det vara så komplicerat?!? Om jag slipper omtenta på detta ska jag överväga att låta denna ambitiöst tråkiga livsstil bli lite mer permanent än den varit innan. Om jag dessutom ska klara TestDaf är det dags att börja plugga för ungefär tre månader sedan, vilket innebär att livet får ta ett litet uppehåll medan jag lär mig tyska så pass bra att jag kan lura testet att jag kan det flytande. 
 
Annars är livet rätt innehållslöst just nu. Imorgon är det födelsedagsfest för Tamara men med tanke på tentan på fredag lär det bli en hemmakväll für mich. Kan inte minnas just nu om jag gjort något anmärknigsvärt de senaste dagarna men antagligen inte. Har skumma lektionstider dessutom, 16.30-18 hela den här veckan. Tyckte först det var skönt med sovmorgon men insåg att sova kan man göra efter att man lärt sig tyska. 
 
Tror jag tar och avrundar gnället här och går och lägger mig istället. Är så pass desperat att jag till och med bytt ut mitt älskade Criminal Minds mot SR:s tyska nyhetspodcaster och tysk literatur (dock inte så pjåkig, der Vorleser av Bernhard Schlink). 
 
Auf Wiederhören, Gute Nacht!

2013-10-05
21:59:00

5 Oktober
Nu är det mer än en månad sedan jag påbörjade mitt liv här i Freiburg och hittills har det varit mycket trevligt. Jag trivs jättebra här. Nu har jag dessutom bott in mig i den nya lägenheten och idag kom Ronja och Lukas tillbaka från Asien så nu är man inte ensam här längre, både skönt och jobbigt. Imorgon är det sista dagen på lovet och på måndag är det lektioner som vanligt. Har varit ganska skönt med en veckas lov men det ska bli skönt att ha någon mening med livet igen haha. 
 
Under lovet har inte så mycket hänt, blev bjuden på middag i tisdags av Tilda och Lisa eftersom jag hjälpt dom att flytta. Det var jättemysigt och jag insåg hur mycket jag saknat kött och potatis, äter så sällan potatis nuförtiden. Dom har verkligen ett fint hus och förbindelserna hem till mig är inte så dåliga som man skulle kunna tro. Jag ser det som att dem bor ute i Njurunda och jag bor på Skönsmon. På onsdagen åkte vi till ett ställe som jag aldrif trodde jag skulle bli så glad av att besöka, nämligen IKEA! Det var så skönt att gå runt och läsa alla möbelnamn på svenska och sedan käka köttbullar med potatismos och brunsås. 
 
Om man bortser från alla tyskar hade man kunnat tro att man var kvar i Sverige!
 
Vi hann också med en resa till Stuttgart och fick oss ett smakprov på hur Oktoberfest firas. Det var sjukligt mycket folk och sjukt stora öl. Grejen med Oktoberfest är att de flesta går till öltälten ca 11-12 på förmiddagen och sedan stannar man helt enkelt där. Öl säljs endast i Maß, med andra ord, 1 liters glas. Till det äter man  grillat kött, kyckling, bröd eller en bratwurst, Det hör också till att man står på bänkarna och hoppar, dansar, sjunger, hissar sin maß i luften så det bara stänker öl överallt och är allmänt högljudd. Sammanfattningsvis skulle man väl kunna säga att det var helt stört kul! 
 
Här står man på bänkarna, inte sitter
 
Tyskarna kan det här med öl 
 
 
 
Vi var inte ensamma i detta tält 
 
På fredagen var det hemfärd, kanske lika bra men hade varit kul att stanna en dag till. Har inte gjort så mycket sedan dess, handlat, varit ute och gått, pluggat, städat, tvättat o.s.v. Imorgon är det ännu en dag fylld med plugg och åter plugg. Har äntligen anmält mig till TestDaf så nu gäller det att ligga i varje dag ända fram till den 13 November. Det enda dåliga var att (förutom att det kostar 175 euro) jag inte kunde göra provet i Freiburg utan måste åka till närmsta stad som hade platser kvar, nämligen Heidelberg. Nu är det bara anmälningar till nästa termin som måste skickas in och jag är mer och mer säker på att jag vill läsa Tyska B här i Freiburg. INget är dock bestämt men det känns som att jag vill stanna här lite längre, Det var allt för nu och nu blir det hörövningar och översättning i några timmar till innan ljuset släcks här på Elsässerstraße 21. Det positiva med att Ronja och Lukas är tillbaka är att nu har jag två tyskar som jag kan öva hur mycket jag vill med ha! Det var allt för denna gång, ha det bra. 
 
Godnatt!

2013-10-01
15:13:44

1 Oktober
Nu är det lov i en vecka, känns ganksa skönt ändå. Nu har man chansen att komma till rätta i sitt nya boende och framförallt, plugga! De flesta i klassen har åkt iväg på olika äventyr till bland annat Paris, Berlin och München. Många har också åkt hem till Sverige igen av någon anledning. Personligen förväntar jag mig en lugn vecka. Måste verkligen försöka plugga lite tyska, sitter i skrivande stund och lyssnar på hörbok på tyska.
 
Häromdagen var jag på Starbucks, pluggade fonetik kände mig duktig
 
Den föregående veckan var ännu en bra vecka här i södra tyskland. På fredagen var klassen på en utflykt till Shauinsland, en mycket hög bergstopp med fantastisk utsikt. Man kan åka linbana upp och ner men eftersom vi är så flitiga så åkte vi endast upp och gick ner, det tog ca 2 tim, kul. Vi åt lunch på restaurangen dom hade där och det kan jag absolut inte rekommendera, ingen god mat, det var dyrt och servitören var helt stört otrevlig. Med andra ord, om det blir en andra utflykt hit blir det egen matsäck. Utsikten var dock fantastisk, man kan se ända till Schweiz!
 
Fin utsikt
 
Lite klassbild, alla är inte med uppenbarligen
 
Helgen bjöd även den på roligheter. Det var sista veckan för de flesta SLI (internationella) studenterna och det skulle självklart firas. Många åkte i helgen antingen hem igen eller till andra städer för att studera på andra universitet. Vi var på ett studentställe där jag träffade på en svensk som jag hade träffat senast jag var i Heidelberg, snacka om skumt sammanträffande.
 
Trevlig bar, glada tjejer. En bra kväll helt enkelt.
 
Nu ska jag lyssna på ljudbok nummer två och gå ner i tvättstugan för att kolla till tvätten. Känner mig väldigt huslig när jag utför dessa sysslor. Får nog springa bort till Lidl (det är det som ligger närmast, i vanliga fall föredrar jag Rewe, påminner mer om ICA) och köpa någon frukt. Är bortbjuden på middag ikväll till Lisa och Tilda eftersom jag hjälpte dom att flytta igår. De har ett stört snyggt hus (!) för sig själva men det ligger tyvärr en bra bit bort, men men.
 
Om ni har vägarna förbi sydtyskland är det bara att svänga förbi annars ses vi när vi ses.
Tills vidare